fbpx

96% börjar ändra beteende med klimatet i åtanke


Det visar Klimatpanelens första enkätundersökning, som 400 personer hittills har svarat på. Varje dag tillkommer fler men här kommer här en första rapport.

Frågorna i Grönt Väders första Klimatpanelsundersökning handlar om klimatångest, om man märkt av klimatförändringar och om vad man själv gör för att minska sin påverkan på miljö och därmed också klimatet.

77,5% svarade ett tydligt ja på frågan: ”Har du klimatångest?”. Även på följdfrågan hur mycket visar att svaren ligger åt ”mycket klimatångest” istället för det motsatta.

Klimatfrågan berör och det som oroar mest är barnens framtid på en jord med allt fler extrema väderyttringar. Redan nu tycker flertalet (75%) att de märker av klimatförändringarna och hänvisar till den gångna extremsommaren. I stort sett alla svar (96%) vittnar om att man börjar ändra sitt beteende med tanke på miljön.

I topp på listan över sånt man själv gör för att minska sitt ekologiska fotavtryck ligger följande: (se infografiken nedan):

Under frågan ”Vad skulle du vilja göra mer av eller börja göra för att leva ännu mer miljövänligt?” kom flera spännande svar.

Mat

Maten är en stor fråga, hur den produceras, lagas och förpackas:

”Äta mer vegetariskt och lära mig mer om medveten konsumtion.”

”­Jag skulle vilja ha tid och ork att köpa mer råvaror och göra i princip all mat från grunden. Skulle också vilja äta mer efter säsong.”

”Ta mig tid att t. ex baka mer själv, göra saker från grunden.

”Jag vill bidra till att sprida kunskap till andra länder där de inte insett allvaret än.”

Källa: Unsplash

”Köpa termos och vattenflaska och fylla på kaffe och vatten istället för att köpa i engångsförpackningar.”

”Kunna handla helt zero waste, gärna i lösvikt! Bli mer självförsörjande/självhushållande.”

”Driva småskaligt jordbruk.”

Konsumtion

Övrig konsumtion vill många få ner, och tanken att köpa begagnat tilltalar, men samtidigt vittnar flera om att det är lätt att ramla in i gamla konsumtionsmönster.

”Konsumera mindre vid högtider, köpa presenter på second hand.”

Källa: Unsplash
Transport & energi

Transportfrågan nämns av i stort sett alla:

”Få mer frekvent och billigare kollektivtrafik så att det blir billigare att åka buss än det bekväma bilalternativet.”

Solceller är något man funderar på, men bor man i ett flerfamiljsboende kan det vara svårt att påverka hyresvärden i den riktningen vittnar flera om. Och många tvekar inför investeringskostnaden.

Källa: Unsplash

”Bygga energisnålt hus med egna solceller som laddar elbil, hus m.m.”

Var och varannan är inne på elfordonsspåret, men skriver att elbilarna fortfarande är så dyra att man i nuläget inte råd.

”Installera solceller. Byta till elbil. Åka ännu mindre bil.”

”Installera solceller på huset. Köpa en elcykel alt elmoped för att på ett bättre sätt kunna skjutsa ungarna till dagis.”

Politiska beslut

Men man önskar också att man med den kunskap man förvärvat skulle kunna påverka storföretag och politiker mer. Man efterlyser högre skatter på icke hållbar konsumtion, tuffare krav från regeringar och EU som tvingar företag och befolkningen att ställa om. Samtidigt skriver man ”fortsätt ge fördelar för klimatpositiva alternativ”. Man tror alltså inte på att människan väljer det rätta av fri vilja, utan att ett visst tvång och påtryckning krävs.

”Påverka företag och politiker ännu mer i syfte att få dem att ta större miljöansvar.”

Alla är i stort sett överens om att klimatförändringarna kommer att påverka deras liv i framtiden. 98,7% av de som har svarat säger ja.

Gå med i Grönt Väders Klimatpanel och berätta om dina tankar kring klimatförändringar!  
Jag ger LRF Media rätt att använda mina uppgifter och svar för att presentera relevant statistik. Läs LRF Medias personuppgiftspolicy