fbpx

10 hållbara startups att känna till

 Har du koll på startups som bidrar till ett mer hållbar och klimatsmartare samhälle? Entreprenörer i Sverige och i hela världen uppfinner ny teknik och innovativa verktyg för att lösa miljöutmaningar. De nya företagen kämpar för att minska koldioxidutsläpp inom olika branscher, odla mat på ett nytt klimatsmart sätt och hitta bättre alternativ till plast och drivmedel. Här listar vi några startups som vi tycker ärr bra för dig att känna till. 

1.The Pasta Haters är en plattform som säljer kläder från lokala fysiska second-hand butiker och även guidar dig bland vintage meckor runt om i Sverige och i världen. Reser du bort så kan du skippa gallerior och andra turistfällor och istället upptäcka autentiska second hand-butiker. Plattformen uppdateras konstant med nya butiker. 

Bild: The Pasta Haters

2.  Svalna är en ny mobilapp för dig som vill ha bättre koll på ditt koldioxidutsläpp. Det är en klimatkalkylator som använder data från ditt bankkonto och den information du angett själv om din konsumtion, exempelvis mat, resor och kläder. Baserad på all information räknar Svalna ut hur mycket koldioxid du släpper ut på ett år. Skillnaden mellan Svalna och liknande klimatkalkylatorer är att Svalna använder faktiska data från dina köp och inte bara dina egna uppskattningar.

Bild: Svalna

3. Trine är en svensk startup som hjälper energiföretag i utvecklingsländer att finansiera försäljning, distribution och installation av solpaneler. Finansstödet sker genom att privatpersoner investerar i solcellerna. Du som privat investerare får inte bara pengarna tillbaka med räntan utan också hjälper människor i andra länder att få el och bidrar till utveckling av hållbar energi i världen. 

Bild: Unsplash

4. Urban Oasis som också är en svensk startup tar odling i stadsmiljö till en helt annan nivå eller bättre att säga – till en underjordisk nivå! Genom att odla växter och grönsaker under marken i stan använder man mindre yta för odling och framförallt minskar transporter. Bor du i Stockholm så borde du komma förbi deras odlingslokal i Liljeholmen. Ett bra grönt initiativ! 

Bild: iStock

5. Vill du sänka dina elkostnader och förbrukning? Mobilappen Tibber gör smarta analyser av  elförbrukning i ditt hem som hjälper dig att spara energi och styra förbrukningen till de billigaste timmarna. I appen kan du även koppla in smarta prylar som termostater, elbilar och smart-hem-system och därmed minska onödig konsumtion och kostnaderna ännu mer. 

Bild: Tibber

6. Bor du i Göteborg eller Malmö? Smarta Kartan guidar dig i alla verksamheter där du kan hyra, låna, dela, byta , ge och få i Göteborg. Allt från växtbytarna och cykelreparationer till fruktplockning, laddstationer och samåkning. Vill du driva liknande tjänst i din stad? Smarta Kartan är en OpenSource plattform därför kan du ta kontakt med grundaren och starta igång kartan i din ort! 

Bild: Smarta Kartan

7. Ibland behöver man snabb skjuts i stan! Bor du i Stockholm, så kanske har du sett små snabba taxipodar. I appen Bzzt kan du beställa en sjukt snabb taxipod som är både billig och miljövänlig. Podarna drivs av el och släpper inga avgaser. Bra för plånbok och för planeten! 

Foto: Nils Petter Nilsson

8.  Hur kan du minska förbrukningen av vatten och energi när du tvättar? Startupen Mimbly som är baserad i Göteborg skapade innovativa lösningar för din tvättmaskin. Deras teknik hjälper att återvinna 50-70% vatten som används under tvätten, spara energi och stoppa mikroplasten från kläder som rinner ut i havet. 

Bild: Mimbly

9.  Mer vegetariskt och veganskt? Enkla Kassen levererar växtbaserade råvaror och recept till din dörr varannan vecka så att du slipper tänka ut vad du ska äta. Enkla snabblagade recept och prisvärda råvaror! Recepten är dessutom fria från matsvinn och kan minska din klimatpåverkan från mat med 80 %.

Bild: Enkla Kassen

10.  ”I’m not plastic”. Det är slogan av företaget Avani som grundades i Bali och tillverkar förpackningar och andra produkter av återvunnet biomaterial som är bra alternativ till plast. Svensken Daniel Rosenqvist är en av grunderna bakom företaget.  

Vilka andra startups tycker ni bidrar till bättre och renare värld?  Tipsa oss!

Bild: Avani

Signa-upp!

Nyheter om hållbar utveckling och innovationer, tips och undersökningar om dina tankar och attityder om hållbarhet inom olika ämnen. Gå med i Klimatpanelen!

*obligatoriskt
Jag ger LRF Media rätt att använda mina uppgifter. Läs LRF Medias personuppgiftspolicy *

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *