Vad kan modeindustrin göra för klimatet? - Klimatpanelen

Vad kan modeindustrin göra för klimatet?

Vad kan modeindustrin göra för klimatet?

 

8,1% av den globala klimatpåverkan kommer från modeindustrin och utsläppen bara ökar. Modebranschen behöver förändringar, men vilka och hur? 

Grönt Väders team gick på DoTalk, ett samtal om modeindustrin och klimatpåverkan initierat av Doconomy, en ny banktjänst för dagligt klimatengagemang. Filippa K, Tradera, Interlaced (medieplattform om fashion och tech) och Dedicated (miljövänliga kläder av ekobomull) satt med i en panel och diskuterade framtidens klädbransch.

Allt går för långsamt

Idag finns innovationer inom kläd- och textilbranschen – nya material, klimatanpassade teknologier för klädproduktion och nya plattformar för att shoppa klimatsmart. Konsumenternas attityd till kläder och konsumtion har börjat ändras men det går för långsamt.

Tradera är idag en av Nordens största marknadsplatser och ett riktigt mecka för second-handkläder men också deras tillväxt går långsammare än de önskar. ”Vi borde göra det sexigare att köpa ”redan älskade” kläder, säger Pierre Norrberg, försäljnings- & marknadschef på Tradera.

Varför ändras vår mindset så långsamt? Jo, konsumenterna idag saknar fortfarande kunskap om hur kläderna produceras. När vi äntligen bestämmer oss för att köpa miljövänliga kläder, har de flesta av oss väldigt lite kunskap om hållbara material och klimatvänliga produktionsprocesser. Vad är skillnaden? Vilket material ska jag välja? Är det verkligen bättre för klimatet? Det är frågor som vi konsumenter vill få svar på. Dessutom finns det få miljömärkningar för kläder som är kända bland konsumenter, säger Johan Graffner, VD på Dedicated.

Elefanten i rummet

I diskussionen om klädbranschen och klimatpåverkan går det inte att undvika de stora jättarna, bl.a. H&M och Zara. Affärsmodellen för snabbt mode är ett stort problem och det är DoTalkpanelen överens om. De stora klädkedjornas kläder går inget vidare även att återsälja på till exempel Tradera. ”Låg kvalitet ger lågt värde och då är det ingen idé att försöka återsälja ett sådant plagg”, säger Pierre Norrberg.

Framtiden?

Framtiden för den hållbara modeindustrin handlar om nya material, ny teknik för att producera kläder, nya affärsmodeller ­och om en mindre garderob.

”Vi hoppas på att fler startups som utmanar stora klädföretag kliver in på scenen. Det är lättare är starta från scratch och jobba miljövänligt än att ändra och klimatanpassa en stor smutsig verksamhet”

Grönt Väder gör just nu en stor panelundersökning när det gäller våra användares inställning till kläder; hur man köper dem, vårdar och återvinner dem.
Gör den du med!

 Hjälp oss att öka medvetenheten kring de viktiga frågorna!

Gå med i vår klimatpanel och berätta om din attityd till kläder och dess klimatpåverkan!

* obligatoriska fält
Jag ger LRF Media rätt att använda mina uppgifter och svar för att presentera relevant statistik. * Läs LRF Medias personuppgiftspolicy


 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *